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Weird	and	Wonderful	Rules	

Q1.	If	an	infringement	is	awarded	to	the	
team	kicking	the	ball	out	of	full	back,	
after	a	point,	what	happens	next?		

13.4 attackIng team delaying recommencement of play 
where the field Umpire is of the opinion that a Player 
from the attacking Team: 
 (i)  is within 5 metres of the Goal Square at the time 
when a Player from the defending Team is Kicking the 
football back into play and has had sufficient time to 
vacate the area; 
 (ii)  has prevented or attempted to prevent the Player 
from the defending Team from kicking the football back 
into play; or 
 (iii)  has otherwise delayed play 
  The field Umpire shall award a Free Kick to the 
defending Team  and a fifty metre penalty from the Kick-
Off Line. 

Q2.	What	happens	when	a	player	takes	
the	kick	from	an	out	of	the	full	
infringement,	however	his	kick	is	that	
bad	it	never	comes	back	into	play?		
			
16.5.1 When Permitted
  (b) If a Player who is awarded a Free Kick or a Mark 
takes their Kick from outside the Playing Surface beyond 
the Boundary Line, the football shall be deemed to be 
Out of Bounds and the boundary Umpire shall throw in 
the football back into play at the spot where the original 
Free Kick or Mark took place if the Player:
(i) fails to bring the football into play; or
(ii) attempts to play on from outside the Playing Surface
beyond the Boundary Line; or
(iii) does not bring the football into play in accordance 
with Law
16.5.1(a).

(a) A Player who is awarded a Free Kick or a Mark may 
bring the
football into play from outside the Playing Surface 
beyond the Boundary Line provided that the Player 
moves in one direction whilst in the act of Kicking, 
Handballing or moving to cross the Boundary Line.

Q3.	Can	an	opposing	player	run	between	
a	player	who	has	been	awarded	a	mark	or	
free	kick	and	the	player	on	the	mark?	

16.1.2  Protected area 
   The Protected Area is a corridor which extends from 5 
metres either side of the mark to 10 metres either side of, 
and a 5-metre radius behind, the Player with the football, 
as illustrated in Diagram 2. No Player shall enter and 
remain in the Protected Area unless the field Umpire calls 
“Play On” or the Player is accompanying or following 
within 2 metres of his or her opponent. 

Q4.	What	distance	is	there	between	the	
goal	posts?	

a. 5.5m	
b.6.4m	
c. 6.8m	
d.5.8m	

3.5.1 Position 
  (a)  Two posts, to be called goal posts, shall be a 
minimum height of 6 metres and be placed at each end 
of the Playing Surface at a distance of 6.4 metres apart. 
  (b)   A further two posts, to be called behind posts, shall  
be a minimum height of 3 metres and be placed at a 
distance of 6.4 metres on each side of the goal posts  so 
that a straight line can be drawn on the ground to  
join each post. 

Q5.	Can	a	captain	be	reported	for	
requesting	a	count?		

 5.5.4  correct Number and request without merit 
Where a count reveals that the opposing Team has the 
permitted number of Players on the Playing Surface, the 
following shall apply: 
  (a)   a field Umpire shall award a Free Kick to the 
captain  or acting captain of the opposing Team, which 
shall  be taken at the Centre Circle or where play was  
stopped, whichever is the greater penalty against the 
offending Team; 
  (b)   a Fifty-Metre Penalty shall then be imposed from 
the position where the Free Kick was awarded; and 
  (c)   if a field Umpire is of the opinion that a request was 
made under Law 5.5.1 primarily to delay play or such 
request did not have sufficient merit, the field Umpire 
shall report the Player who requested the count for Time 
Wasting under Law 19.2.2.
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Q6.	If	a	stretcher	is	called,	is	the	player	
required	to	use	the	stretcher?	What	other	
requirements	does	the	player	need	to	
fulIill?		

7.3.2 Procedure 
Where a stretcher is required, the following procedure  
shall apply: 
  (a)   upon being advised or noticing that a Player 
requires a stretcher, the field Umpire shall stop play at 
the earliest opportunity and unless a doctor considers or 
it is apparent that it is unsafe to do so, the Player must 
be removed from 
the Arena on the stretcher by the shortest possible route 
and taken direct to his/her Team’s change rooms; 
  (b)   a Team may replace the injured Player with a 
Player listed on its Team Sheet, who must enter the 
Playing Surface via the Interchange Area; 
  (c)   the Interchange Steward may allow the Player who 
is replacing the injured Player to enter the Playing 
Surface before the injured Player is removed from the 
Arena; 
  (d)   once the injured Player has been removed from the 
Arena, the field Umpire shall recommence play as follows 
depending on the circumstances: 
   (i)  where the ball was in dispute at the time play was 
stopped, by bouncing the football; 
   (ii)  where the ball was out of bounds at the time play 
was stopped, by directing the boundary Umpire to throw 
the ball in;
   (iii)  where a Player had possession of the football at 
the time play was stopped, by awarding a Free Kick to 
the Player; 
   (iv)  where a Player had been awarded a Free Kick or a 
Mark at the time play was stopped, by allowing the player 
to dispose of the football. 
  (e)   a Player for whom a stretcher was called shall not 
resume playing for a period of 20 minutes (excluding 
intervals between quarters) from the time when the 
Player left the Arena. After the 20-minute period has 
expired, the Player maybe interchanged in accordance 
with the procedure set out under Rule 7.2 provided the 
Player is able, having due regard to his or her health and 
safety, to resume playing in the Match; and 
  (f)   Where a stretcher enters the Arena but the Player 
elects to walk off, all provisions of law 7.3.2 apply but the 
Player 
may go to the Interchange Bench. 

Q7.	An	umpire	must	inform	a	player	
directly	that	he/she	has	been	reported.		
True	or	False?	

19.3.1 reports during match 
  (a)  Where an Umpire reports a Player or Official during 
the course of a Match, the Umpire shall use his or her 
best endeavors to inform the Player or Official of the 
report: 
   (i) at the time of the incident; 
   (ii)   before the commencement of the next quarter; or 
   (iii)   where the incident occurs in the final quarter, after 
the completion of the Match. 
  (b)  The Umpire shall use his or her best endeavors to 
inform the person against whom a Reportable Offense 
has been committed of the report (if applicable). 
  (c)  An Umpire may inform the captain, acting captain or 
Official of a Team of a report where it is impracticable to 
inform the Player or Official who has been reported. 
  (d)  Apart from informing a Player or Official of the 
report, an Umpire shall not speak with the reported 
Player or Official or any other Player or Official about the 
report which has been made. 

Q8.	If	the	ball	was	to	hit	an	obstruction	
over	the	ground	(ie.	Tree	or	Power	Lines)	
what	should	the	Iield	umpire	do?	

 15.12.2 accidental contact 
If a Player accidentally Kicks or causes the football to hit  
any part of a stadium roof’s structure, including 
attachments, the football shall be out of play and the 
following shall apply: 
  (a)  if the football hits any roof beams which run the 
length of the Playing Surface along a wing, the boundary 
Umpire shall upon instruction by a field Umpire, 
throw the football back into play from a position on the 
Boundary Line nearest to where the football hit the roof 
beam; or 
  (b)  if the football hits any other part of the stadium 
roof’s 
structure which is above the Playing Surface, the field 
Umpire shall bounce the football at the position on the 
Playing Surface nearest to where the football hit the  
stadium roof’s structure.
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